Dieta niskobiałkowa – co można jeść?

0
163
Dieta niskobiałkowa – co można jeść?

Dieta niskobiałkowa to specjalny sposób odżywiania stosowany w celach leczniczych. Jak powinien wyglądać jadłospis? Co można jeść, a co jest niewskazane w diecie niskobiałkowej?

Dieta niskobiałkowa – czym jest?

Dieta niskobiałkowa to dieta lecznicza dedykowana osobom z określonymi problemami zdrowotnymi. Przede wszystkim wskazana jest u pacjentów ze schorzeniami nerek, a także w chorobach wątroby, trzustki, dróg żółciowych i nieprawidłowościach metabolicznych. 

Główna zasada tej diety to zmniejszenie ilości spożywanego białka – w ciągu doby nie należy przekraczać 0,6 gramów na kilogram masy ciała. Oznacza to, że osoba stosująca taki system żywienia może jeść średnio 30-50 gramów tego składnika dziennie. 

Jednocześnie trzeba zaznaczyć, że białko, które dostarczane jest organizmowi, musi być pełnowartościowe, a jego źródłem powinny być przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego. 

Ograniczona ilość białka oznacza również, że musi być ono zastąpione innymi makroelementami. W diecie niskobiałkowej dużą rolę odgrywają więc węglowodany i tłuszcze.  

Dieta niskobiałkowa – co jeść, a z czego zrezygnować?

Ogromną rolę w diecie niskobiałkowej odgrywają warzywa w formie gotowanej i surowej – m.in. marchew, pomidory, ziemniaki, papryka, dynia, sałata. Niewskazane są rośliny strączkowe, jak fasola, groch, ciecierzyca, ponieważ zawierają sporą ilość białka. Ważne są również świeże owoce, np. pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, jabłka, śliwki, jagody, borówki. 

Dozwolone jest pieczywo w wersji niskobiałkowej, makarony, kasze, ryż, ryby. Należy być ostrożnym, jeśli chodzi o mięso – nie jest ono zakazane, ale należy spożywać je z umiarem, sięgając jedynie po chudsze gatunki. Złym wyborem są wędliny, kiełbasy, pasztety, parówki, tłuste mięso, sery i ryby wędzone. 

Będąc na diecie niskobiałkowej można jeść produkty i przetwory mleczne, takie jak chude twarogi, jogurty, kefiry oraz mleko o obniżonej zawartości tłuszczu. Trzeba jednak zachować rozsądek i włączać je do menu w ilościach umiarkowanych.

Z deserów najlepiej sięgać po kisiel, budyń i galaretkę owocową. Do picia wskazana jest woda, herbata, świeże soki (z owoców i warzyw) oraz kawa zbożowa. 

Układanie jadłospisu na diecie niskobiałkowej

Osoby, które z powodów zdrowotnych decydują się na dietę niskobiałkową, powinny szczególnie uważnie komponować swój jadłospis. W tym wypadku plan żywieniowy ma na celu przede wszystkim wsparcie leczenia poważnych chorób, dlatego konieczne jest rozsądne ułożenie menu, by dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników, nie doprowadzając do żadnych nieprawidłowości. Nie jest to trudne, lecz z pewnością wymaga dużej uwagi, czasu oraz starannego doboru produktów i potraw. Osoby, które nie chcą robić tego samodzielnie, korzystają z wygodnej opcji, jaką jest catering dietetyczny. Dzięki takiej usłudze nie trzeba samemu gotować, by jeść smacznie i zgodnie w zasadami żywienia niskobiałkowego. Firmą, która wychodzi naprzeciw potrzebom osób z chorobami nerek i wątroby, jest catering dietetyczny Wrocław. Przygotowane przez specjalistów posiłki, bazujące na dobrych jakościowo produktach o obniżonej zawartości białka, są w pełni zbilansowane i dostosowane do indywidualnych oczekiwań klientów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here