Ciastka bez cukru, czyli alternatywa dla tradycyjnych słodyczy

0
157
Ciastka bez cukru, czyli alternatywa dla tradycyjnych słodyczy

Bezglutenowe ciastka bez cukru to doskonały smakołyk, który podbije podniebienie nawet najbardziej wymagających łasuchów. Są doskonałą przekąską dla osób chcących zadbać o swoją codzienną dietę, zakładającą ograniczenie spożycia cukru. Dzięki temu, że do ciastek nie został dodany cukier, stanowią dobrą alternatywę dla tradycyjnych słodyczy, których spożycie wiąże się z dużą ilością dostarczonych kalorii pochodzących z białego cukru. Co więcej, ciastka bezglutenowe smakiem nie odbiegają od popularnych łakoci bazujących na mące pszennej. Cechuje je wysoka kruchość i fantastyczny mleczny smak, w którym wyczuwalna jest także wanilia.

Co znajdziemy w składzie ciastek bezglutenowych bez cukru?

Bezglutenowe ciastka bez cukru swój skład opierają wyłącznie na składnikach akceptowalnych w diecie wykluczającej gluten. Nie znajdziemy w nich również białego cukru. Został zastąpiony znacznie zdrowszym zamiennikiem, mianowicie ksylitolem. Ksylitol, czyli cukier brzozowy, to substancja słodząca, mająca niski indeks glikemiczny. Jest więc w pełni dopuszczalny w diecie cukrzyków, co stanowi miłe urozmaicenie ich diety. W ciastkach bez cukru nie uświadczymy szkodliwego oleju palmowego i tłuszczy trans. Ciastka bezglutenowe to świetne źródło błonnika pokarmowego, który odpowiedzialny jest za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, szczególnie jelit. Dodatkowo ciastka są produktem lekkostrawnym i niezawierającym alergenów takich jak jajka, soja czy orzechy. Bezglutenowe ciastka bez cukru są smacznym dodatkiem do kawy czy herbaty, a także składnikiem domowych zdrowych deserów, bo ich mleczny smak z nutą wanilii świetnie pasuje do innych produktów.

Dla kogo polecane są ciastka bez cukru?

Ciastka bez cukru zdadzą egzamin w diecie każdej osoby, która prowadzi zdrowy tryb życia i chce ograniczyć spożywanie cukru. Przede wszystkim są dobrym urozmaiceniem w diecie bezglutenowej, w której nie ma miejsca na tradycyjne słodycze sklepowe opierające się na mące pszennej. Ciastka są smaczną przekąską dla najmłodszych, stanowiąc pomysł na drugie śniadanie czy podwieczorek. Także cukrzycy z powodzeniem mogą wdrożyć bezglutenowe ciastka bez cukru do swojego codziennego menu. Niski indeks glikemiczny ksylitolu, czyli substancji odpowiedzialnej za słodycz ciastek, sprawia, że po ich spożyciu nie następują gwałtowne skoki glukozy, a oprócz tego, ma on mniejszą zawartość kalorii od cukru. Ciastka sprawdzą się więc każdemu łasuchowi, który lubi przekąsić coś słodkiego w ciągu dnia. Gwarantujemy, że ich smak oraz kruchość docenią wszyscy miłośnicy słodkości.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here