Brązowa tabliczka wywołuje uśmiech na twarzy dziecka i dorosłego. To czekolada – pyszny i łato dostępny produkt, którym można kupić w różnych odmianach smakowych i gramaturach. Jednak nie zawsze tak było. Kto i dlaczego docenił ziarna kakaowca? Jakie dobroczynne właściwości zawiera w sobie kostka czekolady? Te i inne ciekawe informacje można znaleźć poniżej.
Cenniejsza niż złoto, czyli krótka historia czekolady
Historia czekolady trwa już 4000 lat. Starożytni mieszkańcy Ameryki Łacińskiej odkryli dobroczynne właściwości ziaren kakaowca. Przyrządzali z nich napój, spożywany podczas ceremonii oraz stosowany jako lekarstwo. Majowie udoskonalili proces przygotowywania naparu, uzyskując gęsty, pokryty pianką płyn, który nazywali „xocolatl”, czyli gorzka woda. Aztekowie zaś, aż do XV w. używali ziaren kakaowca jako środka płatniczego.
Dopiero w XVI w. czekolada trafiła do Hiszpanii. Stało się to prawdopodobnie za sprawą odkrywcy Hermana Cortesa. Poszukiwał złota i różnych bogactw, a zamiast nich został obdarowany przez azteckiego władcę kubkiem drogocennego kakao. Z Hiszpanii czekolada trafiła do Francji, a następnie do arystokratów zamieszkujących pozostałą część Europy. Prawdziwa czekoladowa rewolucja nastąpiła w 1828 roku, kiedy usprawniono proces produkcji tabliczek czekolady. Od tej pory była dostępna dla wszystkich.
Dlaczego warto ją jeść, czyli o zaletach czekolady
Czekolada to słodycz, która posiada dobroczynny wpływ na człowieka. Warto wiedzieć, że:
- posiada właściwości antyrakowe, które zawdzięcza wysokiej zawartości antyoksydantów, polifenoli oraz proanthocyanidów. Substancje te spowalniają wzrost oraz rozwój komórek rakowych. Najbardziej bogata w te związki jest czekolada gorzka
- wspomaga pracę serca, zmniejsza ryzyko zawału. Dzięki zwiększonej zawartości żelaza i polifenoli, poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego, zapobiega chorobom niedokrwiennym i obniża ciśnienie krwi
- zwalcza zmęczenie. Po długotrwałym wysiłku kostka lub kilka kostek czekolady pomaga zregenerować siły
- poprawia samopoczucie i zwalcza stres. Chwilę po zjedzeniu czekolady w mózgu rośnie poziom neuroprzekaźników: endorfin i serotoniny. W ten sposób organizmowi łatwiej ochronić się przed depresją i stresem.
- jest źródłem wielu innych cennych substancji jak witaminy B6, B2, A, E, B3, B12 oraz magnez, cynk, selen, potas, wapń, kwas foliowy.
Czekolada posiada jeszcze wiele innych zalet, które odkrywa się, pałaszując kolejne kostki. Zalety czekolady odkrywają również cukiernicy, stosując ją jako dodatek do ciast i deserów.