Wiele warzyw można zamrozić. Jak mrozić szpinak?
Szpinak mrożony domowym sposobem – przepis
Odetnij korzenie i łodygi. Sortujemy liście, wybieramy całe, mniej więcej tego samego rozmiaru i układamy je w stosy po 10-15 sztuk — małe porcje do jednorazowego użytku. Starając się nie uszkodzić integralności, mocno skręć liście w rolki i przymocuj folią spożywczą.
W tej formie wysyłamy do zamrażarki, układamy na tacy w pewnej odległości od siebie. Po całkowitym zamrożeniu przenosimy je do pojemników do długotrwałego przechowywania, aby wiązki były jak najmniej uszkodzone.
Jak mrozić szpinak na zimę?
Podobnie, na surowo, możesz zamrozić nie całe liście, ale posiekane. Aby to zrobić, pokrój liście na segmenty o grubości około 0,5 cm lub mniejsze. Układamy w workach, pojemnikach lub innych pojemnikach do przechowywania zaprojektowanych do użycia 1 porcji. Wysyłamy do komory do głębokiego zamrożenia.