Kupując mięso, trzeba szczególnie skupić się na kwestii jego jakości. Jeśli jest nieświeże, to jest nie tylko mało smaczne, ale też powoduje różnego typu problemy zdrowotne. Niekiedy zakup mięsa wołowego z nieznanego źródła może być bardzo niebezpieczny w skutkach. Na szczęście jakość tego produktu można łatwo zweryfikować. Na które cechy zwracać szczególną uwagę?
Co odpowiada za walory smakowe wołowiny?
Na smak mięsa wołowego mają wpływ głównie prekursory. Są to substancje, które pod wpływem obróbki termicznej zawiązują reakcje chemiczne z pozostałymi komponentami danego dania.
Niektórzy eksperci gastronomii są nawet zdania, że mięso wołowe, szczególnie te dobrej jakości, ma najwięcej prekursorów spośród wszystkich gatunków, zatem uznawane jest ono za najbardziej smakowite i soczyste.
Na jakość danego mięsa mają wpływ różne czynniki: od metody hodowlanej, przez rasę bydła, wiek krów, jak również czas dojrzewania w chłodni po uboju. Jeśli chodzi o ten ostatni parametr, to im sezonowanie jest dłuższe, tym bogatszy jest smak danego wyrobu, ale także większa jest jego cena za kilogram. To normalne, a czasem lepiej jest dopłacić więcej za żywność najwyższej klasy.
Na co zwracać uwagę, wybierając wołowinę?
Jest kilka cech wizualnych i zapachowych, na które warto zwracać uwagę przy wyborze sztuki mięsa.
Przede wszystkim – kolor. Dobrej jakości mięso powinno mieć albo ciemnoczerwoną, albo intensywnie czerwoną barwę. Zerknij także na ewentualne „niedoskonałości”. Jeśli na powierzchni znajdują się dziwne plamy, lepiej unikać takiego produktu. Natomiast widoczny na powierzchni tłuszcz nigdy nie powinien być żółty i ciemny, tylko jasny i kremowy.
Z pewnością na uwagę zasługuje również aromat mięsa. Nie może być zbyt kwaśny, bo takie nuty mogą świadczyć o tym, że wołowina nie jest pierwszej świeżości lub była nieprawidłowo przechowywana (np. w zbyt wysokiej temperaturze).
Kolejna kwestia to wilgotność i struktura. Najlepiej wypada mięso wołowe, które jest lśniące na powierzchni, a do tego wilgotne i jędrne. Jeśli masz do czynienia ze zbyt wysuszoną sztuką, nie kupuj takiego artykułu, bo niepotrzebnie stracisz pieniądze. Oceniając sprężystość i fakturę mięsa, korzystaj ze zmysłu dotyku, nie bojąc się uciskać lekko wołowiny.
Gdzie kupować mięso wołowe doskonałej jakości?
Najlepiej kupować mięso od zaufanych dostawców, którzy na rynku mięsnym działają od wielu lat i są cenieni przez wielu klientów.
Takim przedsiębiorstwem jest masarnia „HEROLD” oferująca wysokogatunkowe wyroby z wołowiny (i nie tylko), które wyróżniają się intensywnym smakiem i doskonałym wyglądem. Mięso jest przebadane, a do produkcji nie stosuje się zbędnych konserwantów.
Pamiętaj o tym, że wybór sprawdzonego przedsiębiorstwa to gwarancja doskonałego smaku, ale też bezpieczeństwa.