Piwo APL (American Pale Lager) jest napojem w stylu amerykańskim, chmielonym na zimno. Nawiązuje do „piwnej rewolucji” i bardzo modnego nurtu piw amerykańskich. Tym, co wyróżnia piwo APL, jest dolna fermentacja. Zjawisko to polega na tym, że podczas pracy drożdże opadają na dno fermentora, a także mają niższe optimum temperaturowe, zwykle w granicach 5 – 15 stopni Celsjusza. Czym charakteryzuje się piwo APL?
Piwo APL – charakterystyka
Nazwa APL przewija się w rozmowach między piwoszami coraz częściej, ale można też odnieść wrażenie, że czasami nawet sami wypowiadający to słowo nie do końca rozumieją, o czym mowa. Piwo Lager stanowi wielką rodzinę piw dolnej fermentacji. Oznacza to, że drożdże są znacznie bardziej aktywne w niższych temperaturach i w większym stopniu wpływają na wydzielanie się dwutlenku węgla. Takie uwarzenie piwa powoduje, że ma bardziej orzeźwiający, czystszy i pełniejszy smak. Lager jest najbardziej rozpowszechnionym na rynku rodzajem piwa. Charakteryzuje się smakiem o dużej gamie słodowo – chmielowych aromatów z delikatną goryczką. Pochodzi od bawarskiego stylu Helles (monachijskie jasne).
Piwo APL wchodzi w skład rodziny napojów lager. Jest bliskim krewnym lagera europejskiego (jasnego i ciemnego piwa dolnej fermentacji o zbalansowanym słodowo-chmielowym profilu smakowym, z goryczką zdominowaną przez słodowość). Charakteryzuje się zbalansowanym smakiem, z niskim poziomem zbożowej i kukurydzianej słodkości. Piwo APL to typowy jasny pełny amerykański lager, który przypomina w smaku swój europejski odpowiednik. Charakteryzuje się wyraźnie lekko słodowym smakiem z akcentem chmielowej goryczki. Zawartość alkoholu mieści się w przedziale 4 – 6%.
Grupa lagerów jest najchętniej wybieranym rodzajem piw w Polsce. Jasny trunek dolnej fermentacji jest lekki, przyjemnie orzeźwiający w smaku i charakteryzuje się stosunkowo niskim poziomem odczuwalnej goryczki. Piwo to jest bardzo uniwersalne w smaku i zasmakuje każdemu. Dodatkowo bardzo dobrze gasi pragnienie, więc sprawdzi się również podczas wakacyjnego grillowania.
Piwo APL wchodzi w skład bardzo popularnych w ostatnim czasie piw rzemieślniczych. Produkowane są one zgodnie z tradycyjnymi technikami browarnictwa – na bazie unikalnych receptur. Chętnie wybierają je zarówno piwni koneserzy, jak i konsumenci, którzy oczekują dobrej jakości trunku o wyrazistym smaku.
Dlaczego warto sięgać po piwo APL?
Piwo APL to rodzaj lagera, po który chętnie sięga każdy z nas. Charakteryzuje się wyczuwalną, delikatną nutką goryczki. Kompozycja amerykańskich chmieli i odpowiedni czas leżakowania powoduje, że American Pale Lager jest piwem o orzeźwiającym i wyjątkowo aromatycznym smaku.
Jak mówi pracownik Browaru Regionalnego Pilsweizer oferującego sprzedaż piwa APL: Lager i Ale to podstawa piwowarstwa. Na początku to Ale królowało na całym świecie. Ten typ piwa powstaje w wyższych temperaturach niż lager, nie wymaga chłodzenia, co znacznie ułatwiło produkcję w erze bez prądu, azotu i innych możliwości chłodniczych. Dopiero podczas leżakowania w jaskiniach, gdzie temperatura przez cały rok jest znacznie niższa niż na powierzchni, odkryto, że drożdże zachowują się różnie w zależności od temperatury, w jakiej pracują. Okazało się wówczas, że powstające w takich warunkach piwo klaruje się i zyskuje znacznie delikatniejsze cechy smakowe niż w przypadku Ale.
Decydując się na zakup piwa APL, zaleca się wybór jedynie sprawdzonych trunków pochodzących od najlepszych browarów. Odpowiednio wyselekcjonowane składniki oraz prawidłowa technika przygotowywania piwa to gwarancja unikalnego smaku.