Co się kryje pod nazwą piwa APL? – Wyjaśniamy od podstaw

0
204
Co się kryje pod nazwą piwa APL? – Wyjaśniamy od podstaw

Piwo APL (American Pale Lager) jest napojem w stylu amerykańskim, chmielonym na zimno. Nawiązuje do „piwnej rewolucji” i bardzo modnego nurtu piw amerykańskich. Tym, co wyróżnia piwo APL, jest dolna fermentacja. Zjawisko to polega na tym, że podczas pracy drożdże opadają na dno fermentora, a także mają niższe optimum temperaturowe, zwykle w granicach 5 – 15 stopni Celsjusza. Czym charakteryzuje się piwo APL?

Piwo APL – charakterystyka

Nazwa APL przewija się w rozmowach między piwoszami coraz częściej, ale można też odnieść wrażenie, że czasami nawet sami wypowiadający to słowo nie do końca rozumieją, o czym mowa. Piwo Lager stanowi wielką rodzinę piw dolnej fermentacji. Oznacza to, że drożdże są znacznie bardziej aktywne w niższych temperaturach i w większym stopniu wpływają na wydzielanie się dwutlenku węgla. Takie uwarzenie piwa powoduje, że ma bardziej orzeźwiający, czystszy i pełniejszy smak. Lager jest najbardziej rozpowszechnionym na rynku rodzajem piwa. Charakteryzuje się smakiem o dużej gamie słodowo – chmielowych aromatów z delikatną goryczką. Pochodzi od bawarskiego stylu Helles (monachijskie jasne).

Piwo APL wchodzi w skład rodziny napojów lager. Jest bliskim krewnym lagera europejskiego (jasnego i ciemnego piwa dolnej fermentacji o zbalansowanym słodowo-chmielowym profilu smakowym, z goryczką zdominowaną przez słodowość). Charakteryzuje się zbalansowanym smakiem, z niskim poziomem zbożowej i kukurydzianej słodkości. Piwo APL to typowy jasny pełny amerykański lager, który przypomina w smaku swój europejski odpowiednik. Charakteryzuje się wyraźnie lekko słodowym smakiem z akcentem chmielowej goryczki. Zawartość alkoholu mieści się w przedziale 4 – 6%.

Grupa lagerów jest najchętniej wybieranym rodzajem piw w Polsce. Jasny trunek dolnej fermentacji jest lekki, przyjemnie orzeźwiający w smaku i charakteryzuje się stosunkowo niskim poziomem odczuwalnej goryczki. Piwo to jest bardzo uniwersalne w smaku i zasmakuje każdemu. Dodatkowo bardzo dobrze gasi pragnienie, więc sprawdzi się również podczas wakacyjnego grillowania.

Piwo APL wchodzi w skład bardzo popularnych w ostatnim czasie piw rzemieślniczych. Produkowane są one zgodnie z tradycyjnymi technikami browarnictwa – na bazie unikalnych receptur. Chętnie wybierają je zarówno piwni koneserzy, jak i konsumenci, którzy oczekują dobrej jakości trunku o wyrazistym smaku.

Dlaczego warto sięgać po piwo APL?

Piwo APL to rodzaj lagera, po który chętnie sięga każdy z nas. Charakteryzuje się wyczuwalną, delikatną nutką goryczki. Kompozycja amerykańskich chmieli i odpowiedni czas leżakowania powoduje, że American Pale Lager jest piwem o orzeźwiającym i wyjątkowo aromatycznym smaku.

Jak mówi pracownik Browaru Regionalnego Pilsweizer oferującego sprzedaż piwa APL: Lager i Ale to podstawa piwowarstwa. Na początku to Ale królowało na całym świecie. Ten typ piwa powstaje w wyższych temperaturach niż lager, nie wymaga chłodzenia, co znacznie ułatwiło produkcję w erze bez prądu, azotu i innych możliwości chłodniczych. Dopiero podczas leżakowania w jaskiniach, gdzie temperatura przez cały rok jest znacznie niższa niż na powierzchni, odkryto, że drożdże zachowują się różnie w zależności od temperatury, w jakiej pracują. Okazało się wówczas, że powstające w takich warunkach piwo klaruje się i zyskuje znacznie delikatniejsze cechy smakowe niż w przypadku Ale.

Decydując się na zakup piwa APL, zaleca się wybór jedynie sprawdzonych trunków pochodzących od najlepszych browarów. Odpowiednio wyselekcjonowane składniki oraz prawidłowa technika przygotowywania piwa to gwarancja unikalnego smaku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here