Jak powstaje ekologiczna żywność?

0
212
Jak powstaje ekologiczna żywność?

Nie da się ukryć, że jedzenie ma olbrzymi wpływ na samopoczucie i zdrowie człowieka. Nie chodzi o to, aby rezygnować z wszelkich przyjemności i wyrzec się całkowicie grzeszków w postaci słodkiego batonika czy kawałka ciasta. Najważniejsze jest to, aby w naszym codziennym menu przeważały produkty pełnowartościowe, dodające energii naszemu mózgowi i ciału do działania. Czy jednak to wystarczy?

Czy na pewno wiesz, co kupujesz?

Ktoś może stwierdzić, że odżywia się zdrowo. W końcu na jego talerzu ląduje dużo warzyw, owoców i niskoprzetworzonych produktów. Oczywiście, jest to na pewno lepsze niż zapychanie się pustymi węglowodanami w postaci drożdżówek czy pączków. Jednak okazuje się, że nie każdy brokuł czy kalafior sprzedawane w supermarkecie są wartościowymi produktami, które można zaliczyć do zdrowej żywności. Wiele produktów powstaje obecnie poprzez nieetyczne uprawy, gdzie prym wiedzie GMO – czyli zmiana ich kodów genetycznych. Takie produkty z naturą mają naprawdę niewiele wspólnego. Sporo produktów, które z pozoru wydawałyby się zdrowe, są naszpikowane metalami ciężkimi, które przedostają się do ich struktury podczas upraw.

Czy każda zdrowa żywność jest ekologiczna?

Powstaje zatem pytanie, czy każda zdrowa żywność jest ekologiczna? Oczywiście, nie musi tak być. Słowo ekologiczna żywność odnosi się do specyficznego sposobu jej uprawy – w poszanowaniu dyrektyw unijnych. Taka żywność zostaje opatrzona specjalnym certyfikatem i znaczkiem zielonego listka. Oznacza to, że została ona wyprodukowana w zgodzie z zasadami ekologicznego rolnictwa. Jednakże, jeśli kupujemy jajka ze wsi od rolnika albo dostajemy pomidory od sąsiada, który uprawia je na działce, nie używając do tej produkcji żadnej chemii – nie oznacza to, że ta żywność nie jest zdrowa. W większych miastach bez problemu znaleźć można sklep ze zdrową żywnością, gdzie lokalni rolnicy przywożą swoje plony.

Dlaczego ceny żywności ekologicznej są wysokie?

Z pewnością, większość konsumentów chętnie sięgałoby po produkty lepsze jakościowo – te pozbawione modyfikacji GMO czy nieobciążone zanieczyszczeniami czy chemicznymi nawozami. Niestety, nie każdy może sobie na to pozwolić. Wynika to przede wszystkim z faktu, że sklepy ze zdrową żywnością zazwyczaj narzucają sporą marżę. Ekologiczne produkty są po prostu droższe, bo ich uprawa jest znacznie droższa. Firmy stosujące sztuczne nawozy, chemię, modyfikacje genetyczne mogą uzbierać większe plony i stąd mają większy utarg. Warto jednak pamiętać, że zbilansowana dieta to podstawa pozostania w zdrowiu. Dlatego właśnie warto inwestować więcej pieniędzy w dobrej jakości jedzenie.

StaropolskaGaleriaSmaku.pl
ul. Krakowskie Przedmieście 41/14
20-076 Lublin
tel. 81 532 49 00

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here