Jak skomponować przekąski i wino? Tradycyjnie z winem kojarzy się deska serów i wędlin, ale pomysłów na wyśmienite przekąski do wina jest zdecydowanie więcej.
Jakie przekąski podać do wina?
Jako przekąski sprawdzi się tzw. finger food, czyli przystawki, które z łatwością zjemy bez zasiadania do stołu. Koreczków, miniaturowych kanapek czy krakersów można skosztować przy pomocy jednej ręki. To wygodne, gdy w drugiej dłoni trzymamy kieliszek wina. Finger food nie sprawią kłopotu na bankiecie, gdy degustacja odbywa się na stojąco. Stanowią też przyjemną alternatywę na nieformalną domówkę, kiedy zamiast przy stole wolimy usiąść na kanapie.
Przekąski do wina czerwonego
Wino czerwone lubi zdecydowane towarzystwo. Pasują do niego żółte sery albo pikantne wędliny i kiełbasy.
Jeśli chcesz postawić na klasykę, przygotuj deskę serów i wędlin. Mogą się na niej znaleźć sery wędzone, cheddar, grana padano i pecorino. Z mięs wybierz chorizo i salami. Świeżości dodadzą oliwki i winogrona. Warto też podać krakersy lub bagietkę, zwłaszcza jeśli podajesz kilka rodzajów wina. Bagietka pomoże oczyścić podniebienie przed degustacją nowego wina.
A może masz chęć na przekąskę na ciepło? W takim razie wypróbuj szaszłyki z warzywami. Na patyczki grillowe naprzemiennie nadziej kawałki mięsa, paprykę, pieczarki i cukinię. Wrzuć na ruszt i poczekaj aż zmiękną.
Jeszcze prostszą, a pyszną propozycją są koreczki. Można je modyfikować w zależności od bukietu wina i własnych upodobań. Na wykałaczki można nadziać pikle, świeże warzywa, owoce, kawałki mięsa i sera. Popularnym zestawieniem jest szynka parmeńska i melon. Więcej pracy wymagają paszteciki z ciasta francuskiego. Można je nafaszerować grzybami, szpinakiem, soczewicą, albo mięsem z serem.
Czerwone wina słodkie dobrze połączyć z serami pleśniowymi.
Przekąski do wina białego
Do wina białego podaje się delikatne przystawki, które nie przytłoczą subtelnych niuansów wina.
Jeśli masz czas zaledwie na deskę serów, tym razem postaw na miękkie, kremowe sery, w szczególności sery pleśniowe i kozie. Deskę udekoruj świeżymi owocami, polecane są przede wszystkim figi, melon i winogrona.
Łatwe w przygotowaniu, a powszechnie uwielbiane są grzanki Caprese z mozarellą, pomidorem i liśćmi świeżej bazylii.
Czasochłonnym pomysłem, który jednak oczaruje Twoich gości są wytrawne muffinki z łososiem i orzechami.
Przekąski do wina różowego
Lekkie różowe wina cechują się świeżym owocowym smakiem, który dobrze łączy się z wegetariańskimi przekąskami. Wypróbuj serowe krakersy, babeczki na słono z grillowanymi warzywami lub mini pizzerki.
Słodkie wino różowe najlepiej komponuje się z lodami, ciastami czy owocami. Przebojem są babeczki z kruchego ciasta z mascarpone i truskawkami, brownie albo szarlotka z lodami.