Jak uzyskać najbardziej esencjonalną, wyrazistą kawę? Na jakość napoju wpływa wiele czynników – od rodzaju ziaren, po wybór szklanki, w jakiej jest podawana. Dowiedz się, jak stworzyć kawę, najbardziej zbliżoną do ideału!
Jeśli chcesz delektować się wyjątkowym napojem, zadbaj o najmniejszy szczegół. Często samo opakowanie ziarnistej kawy mówi już sporo o jej jakości. Wysokogatunkowe mieszanki oraz profesjonalne przyrządy do rytualnego zaparzania znajdziesz w wyspecjalizowanych kafeteriach internetowych jak https://inspiracje-kawowe.pl/, gdzie dostępne są także ciekawe porady. Sprawdź, co składa się na mistrzowsko zaparzoną kawę i stań się profesjonalnym baristą!
Pochodzenie kawy ma znaczenie
Kawa z Afryki charakteryzuje się kwaśnym posmakiem i ma wyczuwalne nuty cytrusów, kwiatów i suszonych owoców. Jest doskonałą propozycją dla miłośników delikatnego naparu, lekkiego w smaku. Kawa pochodząca z Ameryki Południowej uchodzi za najbardziej uniwersalną – to popularny, klasyczny napój, który nie jest kwaśny i ma wyraźne nuty czekolady, a także orzecha. Kawa z Azji jest ziemista, mocno palona – wyróżnia ją silny posmak dymu i subtelnych nut leśnych. To najbardziej aromatyczna kawa, ale jest najmniej popularna.
Gatunek kawy a jej kwasowość
Smak i aromat kawy zależą głównie od jej gatunku. Arabika i Robusta to najpopularniejsze rodzaje kawy, z czego aż 75% udziałów w rynku stanowi Arabika. Jest ona delikatniejsza w smaku i bardziej aromatyczna – cechuje ją więcej słodkich nut. Robusta ma ostrzejszy smak i wyrazisty aromat, jest też bardziej kwaśna niż Arabika. Palarnie kaw sporządzają swoje własne kompozycje, tworząc mieszanki dopasowane do upodobań zwolenników poszczególnych nut smakowych i aromatów.
Palenie kawy kontra aromatyczność
Kawy krótko palone, jasne wyróżniają się naturalnym i lekkim smakiem, a także bardziej wyczuwalną kwaskowatością. Mają też więcej nut cytrusowych. Kawy średnio palone to kawy neutralne, o wywarzonym smaku, ale nieco bardziej aromatyczne. Charakterystyczne smaki to nuty czekolady, orzechów czy też lekko pikantne akcenty. Kawy ciemno palone to rodzaje o intensywnym aromacie, ale słabo wyczuwalnej nucie smakowej, charakterystycznej dla danej plantacji. Dominują aromaty gorzkiej czekolady i dymu.
Parzenie kawy – wydobywa esencję ziaren
Kawy nigdy nie zalewa się wrzątkiem! Jej maksymalna temperatura parzenia wynosi od 95 do 97 stopni. Powinna być świeżo palona, czyli taka, która ma nie mniej niż dwa tygodnie od wypalenia i nie więcej niż cztery miesiące po wypaleniu. Bardzo ważną sprawą jest też przechowywanie kawy – najlepiej trzymać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku. Otwarte opakowanie należy zużyć w ciągu tygodnia od momentu otwarcia. Zwrócić także uwagę na jakość wody – najtrafniejszym wyborem jest filtrowana.
Co jeszcze wpływa na smak kawy?
Wybór ekspresu jest kluczowy dla wydobycia całej esencji. Wariant kolbowy dobrze zdaje egzamin – zaparzona kawa ma charakterystyczną jasnobrązową piankę (crema), składającą się z oleistych substancji wyciśniętych z kawy i nadających jej niepowtarzalny smak, aromat i wygląd. Na jakość serwowanego naparu wpływa czystość ekspresu, dlatego regularnie i dokładnie odświeżaj urządzenie.
Bardzo ważną rzeczą przy podawaniu kawy jest naczynie, w którym jest serwowana. Espresso podawaj zawsze w nagrzanych filiżankach z grubej porcelany i odpowiedniej objętości. Przy czarnej kawie przelewowej jest już większa dowolność, mogą to być nawet podwójne szklanki, jednak napoje kawowe na bazie espresso najlepiej podawać w naczyniach z zaokrąglonym dnem, a nie kwadratowym. Wtedy lepiej rozkłada się w filiżance napój, który intensywniej wydobywa zapach i dłużej utrzymuje temperaturę.