Bożonarodzeniowe menu nie rzadko wprawia w zakłopotanie, zwłaszcza jeśli tworzymy go dla dużej grupy gości. Jak zaplanować świąteczne menu, aby jedzenie było aromatyczne, smaczne i trafiło w gust najbliższych osób? Warto odpowiednio wcześnie rozpocząć przygotowania, ponadto dobrym rozwiązaniem jest skorzystanie z oferty cateringu.
Jak zaplanować świąteczne menu dla dużej grupy gości?
Drogą do udanej świątecznej uczty dla całej wielopokoleniowej rodziny jest precyzyjne zaplanowanie dań, ich rodzaju oraz ilości. Zaczynając od bożonarodzeniowego menu, należy zwrócić szczególną uwagę na preferencje żywieniowe członków rodziny. Na stole powinna pojawić się taka ilość potraw, aby każdy znalazł coś dla siebie- wegetarianin, osoba nietolerująca glutenu czy diabetyk. Świąteczne menu to przede wszystkim tradycyjne, wszystkim dobrze znane potrawy, które są nieodłączną częścią tychże uroczystości. Menu powinno być zbilansowane i różnorodne. Chcąc zachwycić przybyłych gości smakiem, wyglądem i nowoczesną odsłoną potraw, warto wybrać catering dla dużej rodziny od Magdy Gessler. Ilość dań należy dobrać rozsądnie do liczby uczestników kolacji wigilijnej. Nie należy przesadzać z ilością jedzenia, przeciwdziałając tym samym jego marnotrawstwu.
Menu świąteczne dla dużej rodziny- wskazówki
Samodzielnie przyrządzając dania, sięgnijmy po te, które bez trudu przygotujemy w dużej ilości i to ze sporym wyprzedzeniem np. sałatki w różnych odsłonach. Przed udaniem się do sklepu stwórzmy listę, uporządkowaną według kategorii, co usprawni robienie zakupów. Dobrym pomysłem jest też opracowanie harmonogramu przygotowań kulinarnych. Nie zostawiajmy wszystkiego na ostatnią chwilę! Podzielmy obowiązki pomiędzy danych członków rodziny, dzięki czemu zdążymy z wszystkim na czas i zaoszczędzimy sobie nerwów.
Catering świąteczny od Magdy Gessler
Jeśli nie mamy czasu, ochoty ani możliwości samodzielnego gotowania tak dużej ilości potraw, warto zapoznać się ze świąteczną listą dań, jakie oferują Delikatesy U Fukiera. Co znajdziemy w ofercie cateringowej tej słynnej restauracji? Jest to między innymi barszcz czerwony jak rubin, do którego idealnie pasują aromatyczne uszka z borowikami. Ciekawą pozycją są pyszne pierogi Magdy Gessler, których nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Nie zapominajmy również o rybach. W ofercie świątecznej znajduje się również tradycyjny karp faszerowany po żydowsku. Na stole nie może zabraknąć świątecznych wypieków jak np. makowiec na bogato z orzechami.
Przygotowanie wigilijnego menu dla dużego grona gości jest sporym wyzwaniem. Chcąc zaoszczędzić sobie czas i nerwy, warto postawić na sprawdzony i smaczny catering.