Nie wyobrażasz sobie, aby podczas wizyty gości w Twoim domu nie zaserwować czegoś słodkiego? Jeżeli chcesz zaskoczyć ich czymś wyjątkowym – postaw na tartę z musem czekoladowym. To coś, co pokochają i o co już zawsze będą Cię prosić. Poznaj przepis!
Nigdy nie przygotowywałeś tarty i obawiasz się, że nie sobie poradzisz z tym zadaniem? To naprawdę nic trudnego. Wystarczy, że skorzystasz z gotowego przepisu i będziesz postępować krok po kroku zgodnie z przepisem. W ten sposób powstanie nie tylko ciasto na tartę, ale także pyszny mus czekoladowy.
Jak przygotować spód do tarty z musem czekoladowym?
Przygotowanie spodu do tarty jest wyjątkowo proste i wbrew pozorom wcale nie wymaga pieczenia. Wystarczy, że połączysz ze sobą kilka podstawowych składników:
- duże opakowanie ciastek czekoladowych,
- tabliczkę czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
- 50 g masła.
Masło rozpuść i odstaw, aby lekko przestygło. Następnie do większej miski wrzuć połamaną czekoladę i pokruszone ciastka. Zalej masłem i blenduj do momentu aż powstanie spójna masa. Kiedy jest już gotowa, przygotuj formę do tarty i wyłóż ją gotowym ciastem lekko przyklepując. Wsadź do lodówki i zajmij się przygotowaniem wypełnienia, jakie będzie miało ciasto z musem czekoladowym.
Co jest niezbędne, aby przygotować mus czekoladowy do tarty?
Wykonanie musu, który będzie nadzieniem tarty jest równie proste, jak przygotowanie jej spodu. W tym celu musisz wykorzystać takie składniki jak:
- 2,5 tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel,
- pół tabliczki czekolady gorzej 64% E.Wedel,
- 500–600 ml śmietanki 36% dobrze schłodzonej,
- 1–2 łyżeczki żelatyny,
- odrobina wody.
Żelatynę dokładnie rozpuść w niewielkiej ilości wody i odstaw na bok. Do rondelka wlej ok. 1/3 śmietanki i lekko podgrzej. Dodaj do niej żelatynę z wodą, czekoladę rozdrobnioną na niewielkie kostki i dokładnie mieszaj, aby wszystko się rozpuściło. Odstaw do wystudzenia.
W osobnej misce ubij mikserem resztę śmietanki. Kiedy rozpuszczona czekolada wystygnie, powoli wlewaj ją do ubitej śmietany i dokładnie wymieszaj. Gotową masę wyłóż na spód tarty i ładnie wyrównaj. Włóż do lodówki, aby wszystko się schłodziło. Udekoruj wedle uznania. Smacznego!